Archiwum wrzesień 2018


kruche ciasteczka
22 września 2018, 08:43

składniki :

3 szklanki mąki 

2 żółtka

1 łyszeczka  proszku do pieczenia

 pół szklanki cukru

cała kostka masła kasia

pół kubka szmietany  do deserów

 

 Dodaj do miski 3 szklanki mąki , 2 żółtka , jedną łyrzeczkę proszku do pieczenia ,pół szklanki cukru , masło kasia  i smietanę szybko ugniataj wszystko razem.

ciaszto zawiniente w folje sporzywczą wstaw do lodówki na 30 minut , rozwałkuj ciasto nastepnie wytnij kształty.

Nastepnie wstaw do piekannika na 20-25 minut w 180 stopniach.

 

Fasolka po bretońsku
21 września 2018, 18:49

Fasolke po bretońsku , najlepiej jest zrobić ją  z fasoli jaś .

Składniki :

1 kg fasoli jaś

1/2 łyrzeczki soli

2 duże kostki bulionu warzywnego

2 duże cebule

1/2 kg kiełbasy

2 łyżki oliwy z oliwek 

1 mały koncentrat pomidorowy

4 łyszki keczupu

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyszka majranku

1 łyszka suszonej bazyli

1/2 łyżeczki mielonego kiminku

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 listek laurowy sól , pieprz .

 

1 .Namocz fasole na noc

2. Dodaj oliwe

3. przykryj fasole

4.Posiekaj cebule

5.Podsmarz cebule i kiełbasę

6. przełurz do fasoli

7.Dodać mały puszkę koncentratu pomidorowego

8. przypraw solą i pieprzem

9. majranek mielony, zielem angielskim