21 września 2018, 18:49
Fasolke po bretońsku , najlepiej jest zrobić ją z fasoli jaś .
Składniki :
1 kg fasoli jaś
1/2 łyrzeczki soli
2 duże kostki bulionu warzywnego
2 duże cebule
1/2 kg kiełbasy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały koncentrat pomidorowy
4 łyszki keczupu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyszka majranku
1 łyszka suszonej bazyli
1/2 łyżeczki mielonego kiminku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 listek laurowy sól , pieprz .
1 .Namocz fasole na noc
2. Dodaj oliwe
3. przykryj fasole
4.Posiekaj cebule
5.Podsmarz cebule i kiełbasę
6. przełurz do fasoli
7.Dodać mały puszkę koncentratu pomidorowego
8. przypraw solą i pieprzem
9. majranek mielony, zielem angielskim